niedziela, 9 listopada 2014

Chabrowe ciasteczka i herbatka z bławatka


    Może akurat te odświętne ciasteczka staną się dla Was inspiracją? Są pyszne, maślane, z różnymi ziarnami i orzechami, a niektóre z suszonymi płatkami chabra bławatka, przez to prezentują się bardzo elegancko.  Ostatnio chodziły za mną ciastka lawendowe, ale że nie miałam lawendy, wykorzystałam te piękne niebieskie bławatkowe płatki, może nie są one tak aromatyczne, pachną delikatnie, trochę jak owoc czarnego bzu, a po upieczeniu wcale nie pachną:), ale za to ciastka wygadają niezwykle efektownie z takim niebieskim przystrojeniem. A do tego polecam herbatkę z  chabra bławatka.*

       Jednak nie mamy teraz sezonu na kwiaty i można zadowolić się innymi dodatkami. Ja zakupiłam chabra bławatka (mam nadzieję, że pierwszy i ostatni raz) w aptece zielarskiej po niemałej cenie: 15 zł za ok. 30 g, a tyle tego latem rośnie, nawet w mych przydomowych rowach, o okolicznych łąkach nie wspominając. Latem tak byłam zajęta innymi zbiorami, że nie wzięłam pod uwagę tego cudnego kwiatka, bo herbatka z niego jest  smaczna i zdrowa. Dodatkowo uwagę na to ziółko zwrócił mój kot. Gdy tylko przesypałam zawartość do słoiczka i chciałam sięgnąć po pustą już torebkę, by sprawdzić, jaką wagę miała zawartość, to nie zdążyłam. Opakowanie zostało dokumentnie oślinione, porwane, zrzucone na podłogę, gdzie Franek, lubieżnie mrucząc, zaczął się po nim tarzać i zachłannie oblizywać je z każdej strony. Może stało to w aptece koło kocimiętki? A może zna się na rzeczy? Koty to nieprzewidywalne stworzenia. Jednak pora przegonić sierściucha i wrócić do ciasteczek.

To dopiero spokojne studiowanie ziółek.
Prawdziwe Frankowe szaleństwo uwieczniłam na filmiku,
tylko zastanawiam się, do jakiej tematycznej kategorii go przypiąć.
     Żeby się nie urobić, miałam w lodówce przygotowane dzień wcześniej ciasto i pewnie dlatego też wyszło ono takie dobre: mięciutkie, łatwe w obróbce podczas formowania ciasteczek i wzorcowo kruche. Wiadomo, kruche ciasto musi swoje odstać w chłodzie, minimum 1 godzinę, a najlepiej dłużej. Miałam jedną metalową foremkę do wykrawania, w kształcie niby gwiazdki lub kwiatka, dzięki temu nie miałam problemów decyzyjnych i produkcja szła mi szybciej. Jeśli nie macie żadnej foremki, to kółeczka wykrawane szklanką też są ładne i smaczne.

Kruche ciasteczka z dodatkami 
wg 5 przemian
Litery symbolizują: D- przemiana drzewa, smak kwaśny, O - p. ognia, smak gorzki, Z- p. ziemi, smak słodki, M- p. metalu, smak ostry, W- p. wody, smak słony. Więcej na temat kuchni 5 przemian TUTAJ

D: mąka pszenna pełnoziarnista - 360 g ( ok.3 szklanki), ja dałam połowę pełnoziarnistej,
O: kurkuma - 1/4 łyżeczki,
Z: żółtka - 2 szt.,
Z:  cukier puder trzcinowy - 130 g ( najlepiej zmielić cukier trzcinowy z laską wanilii ),
Z:  masło - 250 g,

Z: wiórki kokosowe - pół szklanki,
M: imbir lub kardamon - szczypta,
W: sól - szczypta, proszek do pieczenia- 1/4 łyżeczki (ten ostatni można pominąć, jeśli potraficie sprawnie połączyć składniki bez długiego zagniatania),
D:  jogurt naturalny- 2 łyżki (można więcej jeżeli jogurt jest gęsty, a ciasto niezbyt miękkie).



Do dekoracji:   sezam biały, czarny, siemię lniane, orzechy, migdały, pestki dyni itp.
Robimy ciasto
Jajka, masło, jogurt powinny być schłodzone, więc dodajemy je prosto z lodówki.
Wszystkie podane składniki (oprócz dodatków do dekoracji) dodać w podanej wyżej kolejności, krótko zmiksować, a potem uformować kulę lub ręcznie zagnieść, początkowo szatkując je za pomocą szerokiego noża, aż do jak najdrobniejszych kawałków masła, na koniec, ale krótko, wspomagamy się rękami, formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy na minimum 60 minut do lodówki. Tak zrobione kruche ciasto musi się udać i można darować sobie proszek do pieczenia.

     Gdy mamy gotowe ciasto, odrywamy z naszej kuli po kawałku, rozwałkowujemy małe placuszki o grubości ok. 6-8 milimetrów i wykrawamy ciasteczka. następnie z jednej strony je dekorujemy. Kładziemy na wysypane uprzednio ziarna lub suszone płatki jadalnych kwiatów, lekko przyciskając, na środek można wcisnąć jakiegoś orzecha. Jak skończymy dekorowanie, włączamy piekarnik na 180 st. C. Surowe ciasto kruche, w przeciwieństwie do drożdżowego, nie może dlugo leżeć w temperaturze pokojowej, więc czas nagrzewania piekarnika powinien być czasem na ostatnią czynność: smarujemy ciasteczka białkiem i szybko wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 -15 min.


CHABER BŁAWATEK
Herbatkę przyrządzamy z jednej czubatej łyżeczki suszu. 
Zalewamy wrzątkiem i parzymy pod przykryciem 10 min.

*Chaber bławatek roślina lecznicza (cyt. z Wikipedii)
Zawiera antocyjanidyny,flawonoidy, sole mineralne (w tymdużo manganu), cychorynę, centaurynę
  • Działanie: moczopędne, żółciopędne i przeciwzapalne. Ze względu na bardzo łagodne działanie przeciwzapalne stosowany przy zapaleniu spojówek i w pediatriiNapar z kwiatów zalecany jest przy chorobach nerek, stanach zapalnych kłębków i miedniczek nerkowych, przy niewydolności krążenia i w kamicy nerkowej. Zewnętrznie stosuje się go przy trudno gojących się ranach i owrzodzeniach[7].
  • Zbiór i suszenie: kwiat zbierać w słoneczny dzień, rano, po obeschnięciu rosy. Zbiera się płatki, wyrywając je z koszyczka. Zebrane kwiaty należy suszyć bardzo szybko w zacienionym i silnym przewiewie, aby nie zblakły, gdyż wówczas tracą własności lecznicze. Susz szczelnie zamknąć i przechowywać w ciemności.

8 komentarzy:

  1. Czuje sie jak na ZPT

    OdpowiedzUsuń
  2. Those biscuits look really delicious :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I recommend, the recipe is easy, It is important that the butter. With best wishes:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Maybe I will try and make these, but what is important about the butter? Best wishes :)

    OdpowiedzUsuń
  5. It need to have 82% of fat, in Poland the name of this butter "masło/butter ekstra":) My english is not corretly:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Your English is good! :) Better than my Polish........
    I thought all butter would be 100% fat. We don't have butter extra in England I think.

    OdpowiedzUsuń
  7. In Poland the butter is often mixed with margarine. When I write now I use my husband as translator:)

    OdpowiedzUsuń