wtorek, 18 listopada 2014

Aromatyczna i energetyczna zupa hokkaido

 
          Jest to jedna ze zdrowszych i najszybszych zup, jakie znam. Sezon na te dynie nadal trwa, więc kto jeszcze nie miał okazji spróbować, choćby pieczonej w ziołach i czosnku, to gorąco polecam. O zaletach tej dyni hokkaido rozwodziłam się TU, ale obiecanego  poematu nie zdążyłam napisać,więc tylko dorzucę trochę prozy:
żywo pomarańczowy kolor dyni świadczy o bogactwie prowitaminy A -beta karotenu. Ponadto dynia zawiera witaminy z grupy B, wit. C, PP oraz witaminę E, zwaną "witaminą młodości". Bogata jest w potas, wapń, fosfor i żelazo- działa więc krwiotwórczo. Dynia hokkaido wzmacnia odporność na infekcję układu oddechowego. Z punktu widzenia Tradycyjnej Medycyny Chińskiej hokkaido jest ciepła termicznie; wzmacnia Qi (energię) Śledziony, Trzustki oraz Żołądka. Jest krwiotwórcza, idealna przy palpitacjach i problemach ze snem. Idealna dla dzieci, leczy biegunkę spowodowaną zimnem i niedoborem Qi Środkowego Ogrzewacza (Śledziony oraz Żołądka). Dzięki swej pięknej barwie i energii daje poczucie harmonii, spokoju, wzmacnia nasze bycie bycie "tu i teraz":).*

   ZUPA HOKKAIDO
Można zrobić wersję light, szczególnie polecam dla małych dzieci lub na ostro z czosnkiem i  chili. Ja ostatnio zachwycam się "orzechowym" smakiem tej łagodnej zupki.


Przepis 
      Wg 5. przemian, by było jeszcze bardziej energetycznie. O pięciu przemianach, nie tylko w mej kuchni, można dowiedzieć się TU . Średniej wielkości dynię hokkaido umyć, przekroić na dwie nierówne  części :), bo niełatwo ją przepołowić) i wypatroszyć:) czyli  łyżką wygrzebać miąższ. Hokkaido nie obieramy ze skóry!

O: zagotować ok 1,5 l wody i dodać łyżeczkę kurkumy
Z: dodać pokrojoną  na duże kawałki dynię, takie, by łatwo mieściły się później w kielichu blendera.
Doprowadzić do wrzenia i dodać:
Z: słodka sproszkowana papryka- łyżka, cynamon- pół łyżeczki, oliwa z oliwek- 2 łyżki;
M:  liść laurowy, pół łyżeczki nasion kolendry lub kuminu lub garam masali, oregano- łyżeczka, Opcjonalnie pieprz i ostra papryka -szczypta.
W wersji ostrej w tym miejscu dodajemy papryczkę chili i więcej garam masali lub kuminu
W: Teraz możemy dolać wody,jeśli dynia za bardzo wystaje ponad powierzchnię, a najlepszy byłby wywar z rosołu.
W: Kostka rosołowa- taka bez glutaminianu i tym podobnych (występuje np. w Rossmanie) lub jakiś rosołowy wywar; sos sojowy jasny;
D: natka pietruszki lub estragon- płaska łyżeczka lub ocet jabłkowy/cytryna - łyżeczka.
     Gotujemy do miękkości dyni, ok. 15 min. Następnie wszystko miksujemy. Na talerzu zupkę posypujemy pestkami dyni, natką pietruszki, czarnym sezamem lub czarnuszką. Można podać z grzankami, najlepiej czosnkowymi.
W wersji ostrej przed zmiksowaniem zupy dodajemy zeszklone na patelni: cebulę i kilka ząbków czosnku.

*Źródło:
http://dziecisawazne.pl/dynia-hokkaido/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz